Bewust veilig aan het werk

Vandaag, woensdag 29 maart, is alweer de zevende editie van de nationale ‘Bewust Veilig-dag’. Een dag waarop er ook bij Unica extra aandacht is voor jouw veiligheid.

Dit jaar staat in het teken van Bewust Bezig = Bewust Veilig. Veiligheidsprocedures en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen: je doet het waarschijnlijk omdat het bij je werk hoort. Maar ben jij je er ook van bewust waarom je dit doet en waarom het zo belangrijk is? Vaak gebeuren ongelukken wanneer we niet bewust bezig zijn met ons werk. Misschien heb je zelf nog nooit een ongeluk gehad of meegemaakt, maar blijf voorzichtig en houd je aan de veiligheidsprocedures. Alleen zo kunnen we ongelukken zo goed mogelijk voorkomen.

Veiligheid gaat verder dan gevaarlijke situaties op locatie. Fysieke (lichamelijke) belasting is hier ook een belangrijk onderdeel van. Of je nou de hele dag op de vloer staat, uren in dezelfde houding in je auto zit of de hele dag op een slecht afgestelde bureaustoel zit: het is lichamelijk belastend werk. Wanneer je niet bewust bezig bent met hoe je staat, zit of zware spullen tilt, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen. Dus ook hier geldt: Bewust Bezig = Bewust Veilig.

 

Veiligheid en jouw balans

Om bewust bezig te kunnen zijn met je werk en veiligheid, is het belangrijk dat je hier genoeg energie voor hebt en rust in je hoofd voelt. Zorg daarom voor een goede balans tussen werk en ontspanning in de alledaagse drukte. Neem regelmatig een pauze, ga een rondje wandelen, zeg nee als je geen tijd hebt en plan genoeg tijd in om bijvoorbeeld de veiligheidsprocedures door te lopen. Zo kan je voorkomen dat je overbelast raakt, zowel fysiek als mentaal, en minder veilig aan het werk bent.

Inspiratie nodig voor meer balans? Onze collega’s delen wat balans voor hen betekent en hoe zij dit aanpakken.

Bekijk de video’s

 

Trainingen, cursussen en meer

Unica Jouw DAG heeft verschillend aanbod beschikbaar rondom jouw veiligheid. Dit aanbod vind je op de Aan de Slag pagina. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Veilig werken met hoogwerkers

Werk jij met een hoogwerker? Tijdens de training ‘Veilig werken met hoogwerkers’ leer je hoe je jouw werkzaamheden met een hoogwerker veilig uitvoert en de risico’s tot een minimum beperkt.

Meer informatie

Basiscursus BHV

Wil je niet alleen bezig zijn met jouw eigen veiligheid, maar ook die van anderen? Geef je dan op als BHV-er van jouw locatie en volg de Basiscursus BHV (bedrijfshulpverlening). Tijdens de cursus leer je alles over de basistechnieken van bedrijfshulpverleningen, waaronder levensreddende handelingen, brandbestrijding en reanimatie.

Meer informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s)

Bij veilig werken op locatie horen persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan beschermende werkkleding, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming of valbeveiliging. Unica stelt deze PBM’s gratis ter beschikking. Het is aan jou om deze middelen ook te gebruiken.

Meer informatie

Inspiratie

Wil je niet wachten op een training of cursus en direct werken aan jouw veiligheid? Bekijk dan eens onderstaande artikelen met inspiratie en tips.

Veilig werken op locatie

Wat is de veiligheidsprocedure zodra je aankomt op een locatie? Wat doe je als je een onveilige situatie tegenkomt? Een goede voorbereiding is het halve werk.

Lees meer

Veilig werken op kantoor en thuis

Hoe zorg je ervoor dat je zowel thuis als op kantoor een veilige en gezonde werkplek hebt? In dit inspiratiedocument delen we verschillen tips om zo fijn mogelijk aan het werk te zijn.

Lees meer

Rugklachten voorkomen

Het is geen geheim dat rugklachten één van de meest voorkomende lichamelijke klachten zijn. Niet alleen voor mensen met een fysiek beroep, maar ook mensen die vanachter een bureau aan het werk zijn. In samenwerking met een rug expert hebben we tips opgesteld hoe je rugklachten kunt voorkomen.

Lees meer

Sociale veiligheid op je werkplek

Een onderdeel van veiligheid is ook sociale veiligheid. Kun jij jezelf zijn op het werk en gaan jouw collega’s respectvol met elkaar om? Wij hopen natuurlijk dat jouw antwoord op deze vraag volmondig ‘ja’ luidt. Mocht je in een onprettige situatie terechtkomen, dan hopen we dat je dit bespreekbaar maakt. Er zijn namelijk meerdere personen waar jij je verhaal kunt doen.

Lees meer

sluiten ×

Scan afsluiten

Je kunt weer bij jouw uitslag komen als je inlogt met dezelfde unieke code op de kraskaart.
Bewaar deze code dus goed!

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja