Ontdek wat persoonlijk leiderschap is

Persoonlijk leiderschap is een veel gehoord begrip. Maar wat is het nu eigenlijk? Persoonlijk leiderschap gaat erover dat jij je eigen richting bepaalt en zelf keuzes maakt. Keuzes over jouw werk, jouw welzijn, over jouw leven. Jezelf zodanig sturen dat je optimaal gemotiveerd bent, goed functioneert en dat je lekker in je vel zit. Zowel binnen de maatschappij als in organisaties wordt er steeds vaker verwacht dat je als individu verantwoordelijk bent voor de keuzes die jij neemt, in werk en op privévlak.

 

Regie nemen

De dagen vliegen voorbij en voor je het weet ben je alweer een week, een maand of een jaar verder. Leid jij het leven dat je wilt leven of laat je je leven? Vaak weten we niet eens meer waarom we dingen doen zoals we ze doen. Doe jij de dingen omdat jij dat zo wilt of omdat anderen dat van je verwachten? Doe jij de dingen die jij echt leuk vindt? In de wereld waarin we leven, hebben we voortdurend te maken met veranderingen. Er wordt verwacht dat we ons continu aanpassen. Voordat je je er bewust van bent, word je geleefd en ben je niet meer met de dingen bezig waar jijzelf voor gekozen hebt. Maar je hebt een keuze, neem regie over je eigen leven!

 

Je vraagt je nu misschien af: wat betekent dit concreet? Hieronder vind je een stappenplan wat je kunt doorlopen om persoonlijk leiderschap te bevorderen.

Stap 1 – Maak een innerlijke ‘ZELFie’
Tegenwoordig zie je ze overal, mensen die selfies maken. Maar heb je weleens stil gestaan bij het maken van een innerlijke ZELFie? Ga eens op zelfonderzoek uit. Weet je hoe je in elkaar zit en weet je wie je bent? Wat zijn jouw sterke punten? Over welke talenten beschik je en maak je daar voldoende gebruik van? Ken jij je valkuilen? Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf kunt leiden. Maak een innerlijke “ZELFie” aan de hand van de volgende vragen:

  • Wie of wat is het belangrijkste in mijn leven? En waarom?
  • Welke normen en waarden vind ik belangrijk? En waarom?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waar waarderen anderen mij om?
  • Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd?
  • Waar ben ik het meest trots op?
  • Waar maak ik me zorgen over? En is dat werkelijk nodig?
  • Waar heb ik nu echt behoefte aan?

Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen te stellen om je zelf beter te leren kennen. Maar het belangrijkste is: durf jezelf vragen te stellen, er echt bij stil te staan en eerlijk te beantwoorden.

Stap 2 – Bepaal jouw richting
Richting geven aan jouw leven, maakt je gelukkiger. Doe jij op dit moment wat je leuk vindt? En ben je met de dingen bezig die jou voldoening geven? Geeft een werkdag je energie of kost het juist energie? Als een werkdag over het algemeen meer energie kost, is het tijd om jezelf de vraag te stellen of je nog op de juiste weg zit. Het bepalen van jouw eigen richting geeft zelfvertrouwen. Je weet namelijk wat je wilt en waarvoor je het doet. Bepaal jouw richting aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat zijn mijn doelen op korte termijn? En op lange termijn?
  • Waar ligt mijn passie?
  • Welke nieuwe activiteiten vind ik leuk om uit te proberen?
  • Als ik één wens zou mogen laten uitkomen, welke zou dat dan zijn?
  • Wat vind ik leuk aan mijn baan? En wat vind ik minder leuk?
  • Stel jezelf voor over 20 jaar. Wat wil je dan hebben bereikt?

Stap 3 – Kom uit jouw comfortzone
We staan vaak op de automatische piloot en dat is erg comfortabel. Maar als je jouw eigen koers wilt bepalen, je jezelf wilt ontwikkelen of kleine dingen wilt veranderen, dan is openstaan voor veranderingen heel belangrijk. Je zal dan van gebaande paden af moeten wijken. Durf jij te veranderen en uit jouw comfortzone te komen? Veranderen gaat niet vanzelf. Vaak zitten we vast in oude patronen en daar zullen we eerst van los moeten komen. Kom uit jouw comfortzone aan de hand van de volgende vragen:

  • Welke patronen zitten mij in de weg om te veranderen?
  • Wat levert mijn oude patroon mij op? En ben ik bereid dit los te laten?
  • Wat is het ergste wat me kan overkomen als ik mijn huidige patroon loslaat?
  • Wat kan ik anders gaan doen? Wat is mijn eerste stap?
  • Wat levert het me op?

Stap 4 – Van experimenteren kun je leren
Veranderen is niet eenvoudig. Gun jezelf daarom de tijd om nieuw gedrag of vaardigheden aan te leren. Doe het stap voor stap en wees mild voor jezelf. Durf te experimenteren en fouten te maken, daar kun je alleen maar van leren. Creëer voor jezelf de randvoorwaarden die jij nodig hebt om te gaan leren en te experimenteren. Kom in actie met behulp van de volgende vagen:

  • Met welke (kleine) stap begin ik?
  • Wat heb ik nodig om in actie te komen?
  • Wie kan mij helpen bij mijn verandering?
  • Is de omgeving de juiste om te experimenteren of moet ik een andere context creëren?

Het is makkelijk om redenen te bedenken om het niet te doen, maar die zullen je niet verder helpen en dan blijf je in je oude patroon. Dus kom in actie en geef niet direct op. Hou voor ogen waarom je dit doet en wat het – op de langere termijn – oplevert.

Stap 5 – Geef jezelf een schouderklopje
Maak het leren leuk. Beloon jezelf dat je de intentie hebt om jezelf te ontwikkelen. Het zal niet altijd gaan zoals je voor ogen hebt, maar complimenteer jezelf dan met het feit dat je het wel hebt geprobeerd. En richt je op datgene dat wel goed gaat. Als je aandacht geeft aan de positieve dingen, zal dat ook een deel van de werkelijkheid worden. Dus daag jezelf eens uit om in de spiegel te kijken en stel jezelf de vraag waar jij je kunt ontwikkelen om jouw impact te vergroten op jouw eigen leven.

sluiten ×

Scan afsluiten

Je kunt weer bij jouw uitslag komen als je inlogt met dezelfde unieke code op de kraskaart.
Bewaar deze code dus goed!

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja