Financieel fit: mogelijkheden en hulp vanuit Unica

Hoge energieprijzen en een stijgende inflatie: we merken allemaal dat het leven een stuk duurder is geworden in de afgelopen tijd. Daarom is het belangrijk om grip op je financiën te hebben. Dit kun je zelf doen door overzicht te creeëren van je inkomsten en uitgaves, bewuster om te gaan met je geld en te kijken waar je op kunt besparen.

Daarnaast biedt Unica jou ook graag een steuntje in de rug met verschillende financiële mogelijkheden en hulp. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van budgetcoaching via ttif & arbo. Ook hebben we een aantal handige tips verzameld om direct zelf aan de slag te gaan met jouw financiële fitheid.

Budgetcoaching

Vind jij het lastig om overzicht te houden in jouw financiële situatie? Lig je ’s nachts wakker van financiële problemen? Weet dat je niet de enige bent en je altijd om hulp kunt vragen.

Unica biedt bij financiële uitdagingen ‘Coaching Budget & Balans’ aan via onze arbodienst ttif & arbo. Dit is kosteloos en zonder tussenkomst van jouw leidinggevende of HRM. De budgetcoach helpt jou om overzicht te creëren en je financiële huishouding weer op orde te krijgen. Wanneer uit de gesprekken blijkt dat de financiële problemen structureel zijn, is er ook intensievere hulp beschikbaar.

 

Meer informatie

Zelf aan de slag

Daarnaast zijn er verschillende manieren om direct zelf aan de slag te gaan met overzicht creëren en bewuster omgaan met je geld. We delen graag een aantal tips met je.

Hoe krijg je overzicht?

  • Houd een kasboekje bij. Kleine dagelijkse uitgaves kunnen namelijk samen een groot bedrag worden. Met een kasboekje krijg je inzicht in hoeveel je iedere maand uitgeeft. Hier zijn veel handige apps voor, zoals de app ‘MijnGeldzaken Huishoudboekje’. Je kunt natuurlijk ook een Excel overzicht maken of in een schrift werken.
  • Gebruik vervolgens het kasboekje om een maand en/of jaarbegroting te maken. Een begroting geeft je duidelijk inzicht in jouw inkomsten en uitgaves. Hoe? Het Nibud heeft hier een stappenplan voor. Klik hier voor meer informatie. Excel is een fijne tool om een begroting bij te maken en op het internet zijn verschillende templateste vinden.
  • Zorg dat je spaargeld als een vaste last rekent en maak iedere maand een vast bedrag over naar je spaarrekening. Zo bouw je een buffer op. Met de begroting bepaal je hoe hoog dit bedrag is en weet je wat je per maand overhoudt om uit te geven aan zaken zoals kleding, uiteten, etc.
  • Maak twee rekeningen aan: één voor vaste lasten en één voor overige kosten. Zo kun je nooit te veel geld uitgeven aan overige zaken.
  • Kijk of je in aanmerking komt voor tegemoetkomingen. Dit kun je doen op: berekenuwrecht.nl

Hoe kun je besparen?

  • Om te besparen is het handig om eerst een bespaarplan te maken. Het Nibud heeft hier een handig stappenplan voor, waarmee de kans groter is dat jij je spaardoel behaalt. Klik hier voor meer informatie.
  • Verminder je warm water verbruik. Zet een timer om korter te douchen, of leer jezelf met koud water te douchen! Is nog goed voor je gezondheid ook.
  • Je kunt een slimme thermostaat installeren die je op afstand met een app kan bedienen. Zo heb je meer controle over wanneer je verwarming aanstaat of niet, bijvoorbeeld als je een weekend weg bent.
  • Kijk of het mogelijk is om je huis (verder) te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp, LED verlichting of betere isolatie. De overheid heeft een aantal subsidieregelingen waar je wellicht gebruik van kunt maken. Klik hier voor meer informatie over de regelingen.
sluiten ×

Scan afsluiten

Je kunt weer bij jouw uitslag komen als je inlogt met dezelfde unieke code op de kraskaart.
Bewaar deze code dus goed!

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja