Bewust bezig = bewust veilig: ook achter je bureau en in de auto

In gesprek met collega Wouter Janssen over fysiek veilig werken 

Of je nu zittend achter een bureau werkt of vaak in de auto onderweg bent: de juiste lichaamshouding is ontzettend belangrijk om fysieke klachten te voorkomen. Tijdens nationale ‘Bewust veilig-dag’ eind maart 2023 ging onze collega Wouter Janssen (centrale planner en preventiemedewerker regio Arnhem, Venlo en Geleen) in op het belang van de juiste lichaamshouding. In zijn rol als preventiemedewerker zet hij zich in voor een veilige werkomgeving voor de medewerkers van Unica en heeft hij extra aandacht voor de fysieke belasting tijdens het werk. 

We gingen met Wouter in gesprek over waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan je fysieke belasting, juist als je veel achter een bureau of in de auto zit. Daarnaast deelt hij zijn kennis en ervaringen over hoe je veilig zittend werk kunt uitvoeren om fysieke belasting te voorkomen. Lees hieronder verder en jouw rug zal je eeuwig dankbaar zijn! 

Wat is jouw ervaring met fysieke veiligheid en hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?  

“Mijn ervaring met fysieke veiligheid komt voort uit mijn eerdere werk als ‘Adaptatie adviseur autoaanpassingen’ voor mensen met lichamelijke beperkingen. Daarnaast ben ik al zo’n negen jaar NGS-sportmasseur en heb ik een netwerk van fysiotherapeuten en ergotherapeuten om mij heen. De mens en hoe het lichaam in elkaar steekt heeft mij altijd gefascineerd.” 

 

Bij fysieke belasting binnen Unica denken collega’s misschien vooral aan werken op de vloer. Waarom kan zittend werk (bureau of auto) ook fysiek belastend zijn? 

“Veel mensen denken dat zitten geen energie kost, omdat je niet fysiek in beweging bent. Maar zitten kost eigenlijk veel meer energie dan je denkt! Statische belasting, zoals bij zitten, zorgt voor een verminderde doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in je lijf. Daarnaast kan een verkeerde afstelling van een stoel, bureau en/of scherm zorgen voor een verhoogde spierspanning in je rug, nek en schouders.” 

Waarom is het zo belangrijk om hier aandacht voor te hebben?  

“Door niet goed te zitten en je lichaam op een verkeerde manier te belasten, kun je verschillende klachten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, lage rugklachten, schouder- en nekklachten, concentratieverlies (met risico op ongevallen), vermoeidheid en slaapklachten. De gevolgen van deze fysieke belasting zijn vaak langdurig. Het is dus echt belangrijk om hier aandacht voor te hebben.” 

 

Welke tips kun je Unica collega’s geven om klachten te voorkomen of te verminderen? 

“Om de klachten te voorkomen of te verminderen, is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor een juiste afstelling van de (auto)stoel, het bureau en het scherm. Ik heb een video gemaakt hoe je dit kunt doen. Daarnaast is het goed om ieder uur minimaal 10 minuten achter het bureau vandaan te gaan om te lopen of te bewegen. Wanneer je in de auto zit, is het belangrijk maximaal 1,5 uur achter elkaar te zitten. Na 1,5 uur helpt het om even de auto uit te stappen voor een kop koffie of thee, of om een rondje om de auto te lopen. Dit activeert de spieren en organen om afvalstoffen af te voeren.” 

Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je zelf kunt doen. Kom je er niet uit en weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan om hulp van je collega, leidinggevende of preventiemedewerker. Zo kunnen we samen werken aan een gezonde en veilige werkomgeving bij Unica. 

Wouter heeft samen met Unica een video gemaakt waarin hij enkele belangrijke aspecten van veilig werken behandeld, waaronder het ergonomisch instellen van een bureaustoel om rug- en nekklachten te voorkomen, en veilig zitten in de auto. Het filmpje is onderdeel van de toolbox in de Unica Veiligheidsapp. Bekijk het filmpje via de link hieronder als e-learning in Studica. 

Ga naar Studica

sluiten ×

Scan afsluiten

Je kunt weer bij jouw uitslag komen als je inlogt met dezelfde unieke code op de kraskaart.
Bewaar deze code dus goed!

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja